BACAU: Amenzi de peste 300.000 lei pentru munca”la negru” și alte abateri constatate de inspectorii ITM – Curierul de stiri
Thursday, April 18, 2024


BACAU: Amenzi de peste 300.000 lei pentru munca”la negru” și alte abateri constatate de inspectorii ITM

Nu mai puțin de 15 la sută dintre angajatorii care au fost verificați luna trecută în ceea ce privește respectarea…

PublicatCurierul , in Actualitate , at mai 25, 2021

Nu mai puțin de 15 la sută dintre angajatorii care au fost verificați luna trecută în ceea ce privește respectarea legislației muncii au fost surprinși pe picior greșit și, ca atare, sancționați contravențional. Mai exact, dintre cei 224 agenți economici supuși controlului, în aprilie, de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău, 32 au fost amendați pentru că au încălcat legislația amintită. Valoarea totală a amenzilor aplicate lor se ridică la 314.300 lei. În cadrul legislației menționate mai sus, 134 angajatori (7.621 salariați) au fost verificați punctual în ceea ce privește aplicarea actelor normative care reglementează relațiile de muncă. Pentru abateri de la acestea au fost date 26 sancțiuni din care 9 sunt avertismente, iar 17 sunt amenzi, care au totalizat 193.300 lei.

Cum era de așteptat, și de această dată ponderea, în ceea ce privește suma, în totalul amenzilor o reprezintă cele dispuse pentru munca ”la negru”. Astfel, inspectorii ITM au depistat 6 angajatori care foloseau în activitate lucrători cărora nu le-au încheiat un contract individual de muncă. La cei 6 angajatori au fost identificate 9 persoane care lucrau fără a avea contract cu ei. În consecință, angajatorii în cauză au fost sancționați cu amenzi care însumează 160.000 lei. Tot în domeniul relațiilor de muncă s-a constatat că o parte din firmele sancționate nu au respectat prevederile legale referitoare la munca suplimentară și de noapte sau la repausul săptămânal. Restul celor sancționați nu au întocmit și completat la zi registrul general de evidență a salariaților (REVISAL), în format electronic.