Monday, July 26, 2021


Încă 2 ani la dispoziție pentru”cumpărarea” vechimii în muncă

Termenul pentru ”cumpărarea” vechimii în muncă în scopul completării stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei a fost prelungit cu 2…

PublicatCurierul , in Actualitate , at iunie 2, 2021

Termenul pentru ”cumpărarea” vechimii în muncă în scopul completării stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei a fost prelungit cu 2 ani printr-un act normativ, care urmează să fie promulgat de către președintele Klaus Iohannis. Potrivit noilor reglementări, persoanele care nu au calitatea de pensionar pot plăti, până la data de 31 august 2023, inclusiv, (termenul era 31 august 2021), contribuția la sistemul public de pensii (25 la sută din venitul asigurat) pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii de încheiere a contractului de asigurare cu Casa Județeană de Pensii.

Este vorba despre cei care, în perioada menționată, nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat acestuia, în țară sau în statele UE ori în alte țări cu care România are încheiate convenții în domeniul securității sociale. Practic, ei își pot ”cumpăra” astfel vechime pentru a-și completa stagiul de cotizare în vederea ieșirii la pensie de limită de vârstă, anticipată sau anticipată parțială. Venitul pentru care se vor asigura nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară (2.300 lei). La acesta contribuția lunară va fi de 575 lei.

Plata contribuției de asigurări sociale datorate se face într-o singură tranșă sau eșalonat, lunar, până la data de 31 august 2023. La salariul minim, contribuția pe un an va fi de 6.900 lei, iar pentru 6 ani, de 41.900 lei. Cei care vor să-și completeze astfel vechimea în muncă trebuie să aibă cel puțin 18 ani, să nu fi fost obligați ca în perioada pentru care vor plăti contribuția să fie asigurați și să nu aibă realizat stagiul complet de cotizare (35 ani, bărbații, 31 ani și 7 luni, în prezent, femeile). Această măsură le dă posibilitatea obținerii dreptului la pensie și persoanelor care, deși au împlinit vârsta standard, nu se pot pensiona, pentru că nu au stagiul minim de cotizare, adică nu au cel puțin 15 ani de vechime în muncă.