Saturday, September 30, 2023


Mii de euro pentru certificate false de masterat în Igienă dentară, plătite unei asociații-fantomă

Două mii de euro pentru nimic. Acesta e preţul plătit de numeroase persoane care au crezut că pot obţine o…

PublicatCurierul , in Actualitate , at august 7, 2021

Două mii de euro pentru nimic. Acesta e preţul plătit de numeroase persoane care au crezut că pot obţine o diplomă de masterat autentică, dar au primit la schimb un certificat inutil. Au fost păcăliţi uşor şi după ce li s-a fluturat pe sub nas chiar o asociere cu o universitate din Italia, care s-a dovedit a fi însă un neadevăr. Astăzi, poliţiştii au făcut mai muLte percheziţii la sediul asociaţiei care emitea diplomele false, dar şi la domiciliile celor suspectaţi în acest caz

În 2017, o anume Asociație pentru promovarea și implementarea strategiilor educaționale anunța organizarea de studii de masterat în Igienă dentară. Doritori, asistenți medicali în mare parte, s-au găsit, așa că 45 de persoane au urmat cursul de specializare. Iar activitatea acestei asociații a continuat până în prezent.

Anchetatorii susțin că aceste cursuri au costat 2.000 de euro, dar că nu numai românii au fost prejudiciați. Surse judiciare susțin că au descoperit că au fost cursanți și din Anglia, Suedia și Italia și care ar fi plătit sume mult mai mari decât românii.

După absolvirea cursurilor, absolvenții au așteptat în zadar să primească diplomele. Au primit doar un certificat, care nu era recunoscut nici de angajatorii din țară, nici de cei din străinătate. Așa că oamenii s-au adresat Poliției. Ofițerii Direcției de Investigare a Criminalității Economice și-au dat seama repede că e vorba de o înșelătorie. Printre suspecți s-ar număra și Gela Baciu, cea care ar fi președinta asociației și directoarea unei clinici medicale.

DR. MIHAELA CUȚUI, vicepreședintele Colegiului Medicilor Stomatologi: “Din ceea ce știu eu, dânsa este director general al acestui centru din București, știu că nu este medic stomatolog, nici medic măcar, se pare că are o licență în comunicare și relații și da, se pare că dânsa organiza aceste cursuri care nu erau acreditate de Ministerul Educației.”

Afirmația este susținută și de declarația dată de ministrul Educației pentru TVR: ”Ministerul Educaţiei nu a eliberat niciun aviz, autorizare, certificare. Ministerul Educaţiei are atribuţii de control doar pentru furnizorii de educaţie din sistemul naţional de învăţământ.”

Surse judiciare spun că s-au făcut investigații și în Italia, dat fiind că pe certificatele date absolvenților ar fi apărut și semnătura unui profesor de la Universitatea Aldo Moro din Bari. Chestionat, acesta ar fi spus autorităților că semnătura nu îi aparține, iar universitatea italiană nu a  organizat niciodată un curs de igienă dentară. Mai mult, printre asociațiile și firmele cu care ar colabora asociația românească se află menționată și Asociația medicilor dentiști din România, despre care surse judiciare susțin că nu există. Nici specialiștii nu au auzit de această organizație.Surse judiciare susțin că până în prezent 10 persoane ar fi depus plângeri, dar polițiștii îi așteaptă și pe alți cursanți care se simt prejudiciați să ia legătura cu oamenii legii.

Sursa: știri.tvr.ro