Friday, September 13, 2024


Fermierii care-și ard ogoarele pot fi sancționați

Agricultorii băcăuani care sunt găsiți de autorități că au dat foc resturilor vegetale, după ce au încheiat recoltarea, riscă sancțiuni…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate , at august 31, 2021

Agricultorii băcăuani care sunt găsiți de autorități că au dat foc resturilor vegetale, după ce au încheiat recoltarea, riscă sancțiuni din partea autorităților. Amenzile sunt date de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, în vreme ce Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) poate să le taie, parțial sau total, subvențiile acordate de stat și UE.

Încă din 2019, între Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură și Inspectoratul pentru Situații de Urgență a fost încheiat un protocol de colaborare prin care se urmărește reducerea, până la eliminarea totală, a situațiilor în care terenurile agricole sunt supuse arderilor. Prin urmare, angajații APIA, sprijiniți de ISU, efectuează, permanent, controale în teren, pentru identificarea acestor cazuri.

Mai exact, între cele două autorități au loc un schimb de informaţii referitoare la locul producerii arderilor (localitatea, localizarea aproximativă în teren, elemente de orientare în teren sau adresa) și momentul (data şi ora) în care s-a identificat arderea. Softul informatic poate preciza inclusiv natura culturilor/miriştilor afectate şi datele de recunoaștere ale fermierilor. Odată ajunse la APIA, aceste informații (sunt marcate inclusiv zonele unde s-a produs arderea miriştilor şi a resturilor vegetale ori a vegetaţiei pajiştilor permanente), va putea fi identificat extrem de ușor fermierul în culpă.

Rațiunea acestor măsuri are la bază asigurarea bunelor condiții terenurilor agricole, știut fiind faptul că, prin arderea vegetației, crește riscul la eroziune a solului. În plus, prin arderi, este degajat în atmosferă CO2, conducând la amplificarea gazelor cu efect de seră. Prin urmare, fermierii cărora li se acordă subvenții de la stat și de la UE au obligația, prin regulament, de a respecta anumite standarde terenurilor agricole – GAEC, cel mai important referindu-se la menținerea unui anumit nivel în privința materiei organice din sol.

Din păcate, cu o lună în urmă, un astfel de incendiu a afectat și pomii fructiferi, butucii de vie și porumbul oamenilor nevinovați. În ceea ce privește implicarea ISU în această problematică, numai anul acesta s-a intervenint la circa 90 de astfel de incendii (față de 389, anul trecut). „În doar un singur caz s-a putut aplica o sancțiune de 2.500 de lei, pentru un caz depistat la Agăș. Anul trecut, însă, au fost date patru amenzi cu o valoare totală de peste 15.000 de lei. Incendiile ua fost identificate la Poduri, Livezi și Sănduleni.