Wednesday, July 17, 2024


APIA plătește compensațiile pentru pierderile apicultorilor

Din această săptămână, apicultorii a încep să încaseze sprijinul acordat de stat prin Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Social , at decembrie 16, 2021

Din această săptămână, apicultorii a încep să încaseze sprijinul acordat de stat prin Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) Bacău. Sumele reprezintă compensații pentru pierderile înregistrate de producătorii de miere, în acest an, din cauza fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile din primăvară, când, din cauza ploilor, albinele nu au putut recolta polen.

În județul Bacău, 341 de beneficiari care s-au înregistrat la APIA pentru a primi acest sprijin vor încasa în total peste 732.000 de lei, sumă aferentă celor aproape 31.000 de familii de albine, declarate de apicultori. Practic, statul plătește circa 4,79 de euro (23,7 lei) pentru fiecare familie de albine, la cursul de schimb valabil în data de 30 septembrie 2021, respectiv 4,9475 lei pentru un euro.

Valoarea reprezintă aproximativ 43% din cheltuielile efectuate de către apicultori pentru asigurarea rezervelor de hrană, conform tehnologiei apicole. Un apicultor poate primi ajutor de minimis de cel mult 20.000 euro. Banii se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Cert este că sprijinul trebuie achitat cel târziu până la sfârșitul anului, fiind vorba despre un ajutor de stat. Beneficiarii sunt atât persoanele fizice care deţin atestat de producător, cât și persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale sau persoanele juridice. Condiția era ca apicultorii să fi deținut, la data 1 martie 2021, familii de albine înscrise în baza de date naţională apicolă și autorizate la direcţia sanitar-veterinară.

Sursa:desteptarea.ro