Avertizare de ceață densă pentru județele Bacău și Neamț
Administrația Națională de Meteorologie a emis un COD GALBEN de ceață valabil de la : 27-12-2022 ora 5:00 până la : 27-12-2022 ora 10:00 …
Administrația Națională de Meteorologie a emis un COD GALBEN de ceață valabil de la : 27-12-2022 ora 5:00 până la : 27-12-2022 ora 10:00
Avertizarea meteo vizează zona joasă a județului Bacău , respectiv zona localităților: Bacău, Onești, Buhuși, Sascut, Balcani, Poduri, Răcăciuni, Helegiu, Mărgineni, Blăgești, Pârjol, Cleja, Mănăstirea Cașin, Berești-Tazlău, Faraoani, Gârleni, Podu Turcului, Luizi-Călugăra, Căiuți, Răchitoasa, Livezi, Târgu Trotuș, Corbasca, Bârsănești, Nicolae Bălcescu, Pârgărești, Stănișești, Măgirești, Buhoci, Filipești, Horgești, Sănduleni, Letea Veche, Orbeni, Ștefan cel Mare, Glăvănești, Motoșeni, Pâncești, Urechești, Solonț, Parincea, Valea Seacă, Cașin, Săucești, Măgura, Racova, Ungureni, Gioseni, Plopana, Parava, Dealu Morii, Hemeiuș, Scorțeni, Găiceana, Coțofănești, Huruiești, Gura Văii, Negri, Tătărăști, Traian, Buciumi, Strugari, Lipova, Ardeoani, Prăjești, Filipeni, Tamași, Vultureni, Odobești, Colonești, Berești-Bistrița, Dămienești, Roșiori, Secuieni, Oncești, Izvoru Berheciului, Itești, Bogdănești, Sărata;
Zona joasă a județului Neamţ , respectiv zona localităților: Piatra-Neamț, Roman, Târgu Neamț, Săbăoani, Roznov, Borlești, Vânători-Neamț, Tămășeni, Piatra Șoimului, Răucești, Cordun, Horia, Doljești, Săvinești, Dumbrava Roșie, Gherăești, Zănești, Podoleni, Grumăzești, Bodești, Rediu, Trifești, Petricani, Ion Creangă, Girov, Sagna, Români, Crăcăoani, Icușești, Botești, Agapia, Bălțătești, Țibucani, Bârgăuani, Cândești, Mărgineni, Urecheni, Timișești, Brusturi, Bahna, Secuieni, Păstrăveni, Ștefan cel Mare, Costișa, Oniceni, Valea Ursului, Dulcești, Bozieni, Moldoveni, Ghindăoani, Războieni, Dragomirești, Stănița, Dochia, Tupilați, Făurei, Gâdinți, Ruginoasa, Negrești, Boghicea, Văleni, Pâncești, Dobreni, Drăgănești, Bira, Poienari;
Se vor semnala : local ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, asociată cu burniță ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea poleiului sau ghețușului
Sfaturi pentru condusul pe timp de ceață
- Nu porniți la drum decât dacă este absolut necesar. Este cel mai bun sfat și dacă nu este o urgență, luați la cunoștință de avertizările meteo de ceață si amânați plecarea până când condițiile meteo se îmbunătățesc și ceața dispare.
- Asigurați-vă că aveți cel mai mare și bun camp vizual când conduceți și masina este cât mai vizibilă pentru ceilalti soferi prin folosirea corectă a sistemului de lumini al mașinii. Dacă mașina este prevazută cu lumini de ceață, aprindeți-le, împreună cu faza scurtă (de întâlnire). Fasciculul de lumină creat de luminile de ceață este, de obicei, difuz si larg : difuz, pentru a rămâne aproape de suprafața drumului și pentru a minimiza reflexia de către ceață și larg pentru a ilumina mai bine laturile carosabilului (șine de protecție, borduri, linii pictate pe șosea etc.). Nu folosiți faza lungă, deoarece ,mai ales noaptea, lumina se reflectă din masa de ceață și scade mult vizibilitatea. Dacă farurile sunt reglabile, reglați-le astfel încât să lumineze cât mai aproape de sol. Luminile de ceață din spate sunt esențiale pentru ca mașina ta să poată fi observată de la distanță, dar, dacă deja e cineva care merge în spatele tău, ar fi o idee bună să te gândești la ochii celui de la volan și să le stingi.
- Adaptați viteza la condițiile de drum. Corelați viteza cu distanță maximă la care vedeți : cu cât scade distanța, cu atât mai mult trebuie să reduceți viteza. În momentul în care ați ajuns la o viteză optimă și o distanță față de mașină din față ce vă permite o frânare în condiții de siguranță, evitați să accelerați sau să frânați brusc. Din când în când aruncați o privire pe vitezometru: ceață dă senzația că ne mișcăm mai încet, când în realitate avem o viteză mult mai mare.
- Păstrati banda de deplasare, evitați depășirile. Ca reper puteți folosi marcajele sau indicatoarele situate pe partea dreaptă a drumului. În același timp treceți peste tendința naturală de a vă apropia de axa drumului. Nu vă luați după luminile mașinii din față, s-ar putea ca la un moment dat să părăsiți drumul împreună cu el!
- Parbrizul și celelalte suprafețe vitrate ale mașinii trebuie să fie curate. Pentru parbriz este esențială folosirea unor ștergătoare de parbriz corespunzătoare și fără uzură, care nu lasă urme.
- Atenție sporită la marginea drumului. Din ceață pot să apară pe neașteptate pietoni, mașini parcate sau animale. Conducând atent și preventiv, cu viteză redusă puteți evita impactul cu aceste obstacole.
- Respirați și clipiți. Respirați adânc ocazional: oxigenul suplimentar pe care îl inspirați vă va ascuți simțurile, iar prin clipire ochiul se curăță și se lubrifiază.
- Dacă ceața este foarte groasă și sunteți nevoit să întrerupeți deplasarea, încercați să ajungeți într-o parcare sau benzinărie. Dacă nu reușiți să faceți acest lucru, parcați cât mai departe posibil de marginea drumului și puneți luminile de avarie.