Friday, March 21, 2025


Prețul țițeiului european a revenit la nivelul de dinaintea războiului. Care sunt cauzele acestei ieftiniri

Prețul țițeiului european (Brent) a atins 77 de dolari pe baril, pierzând -10% după primele două ședințe de tranzacționare din…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Economie , at ianuarie 5, 2023

Prețul țițeiului european (Brent) a atins 77 de dolari pe baril, pierzând -10% după primele două ședințe de tranzacționare din acest an.

Joi dimineață, a revenit ușor spre 80 de dolari pe piețele asiatice. Țițeiul european a mai fost la aceste niveluri, specifice perioadei de dinainte de începerea războiului din Ucraina acum o lună, dar a crescut apoi până la peste 86 de dolari pe baril. Acum pare să se stabilizeze la sub 80 de dolari, în condițiile în care valul Covid din China pare a amenința serios relansarea producției industriale a acesteia, la început de 2023.

Între timp, rapoartele arată că stocurile de țiței din SUA s-au extins cu 3,3 milioane de barili săptămâna trecută, iar producția de petrol a OPEC a crescut în decembrie, în ciuda acordului statelor exportatoare de petrol de a reduce producția.
Și prețurile gazelor naturale europene își continuă declinul, pe fondul stabilizării fluzurilor de gaze lichefiate (GNL), a rezervelor foarte mari făcute de țările europene, dar mai ales a vremii neobișnuite de calde de pe continentul european.
Conform specialiștilor, vremea caldă din Europa și valul de Covid din China sunt cele care ieftinesc hidrocarburile.