Saturday, January 29, 2022


Au apărut cereri de renegociere a creditelor din partea celor care au beneficiat de suspendarea ratelor anul trecut

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) a început să se confrunte în 2021 cu solicitări din…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate Economie , at martie 15, 2021

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) a început să se confrunte în 2021 cu solicitări din partea celor care au beneficiat anul trecut de moratoriile de suspendare a ratelor la credite.

În primele luni ale anului CSALB a primit 430 de solicitări dintre care doar 90 au fost acceptate de bănci pentru soluţionare, după cum a declarat Alexandru Păunescu, directorul direcţiei juridice din BNR şi preşedinte al Colegiului de Coordonare CSALB. Acesta arată că şi IFN-urile au început să fie deschise  din acest an la soluţionarea litigiilor prin CSALB.

”Efectele amânării ratelor încep să se facă simțite. Încă de la începutul anului am avut solicitări din partea consumatorilor pentru negocierea cu banca, chiar dacă aceștia beneficiaseră la momentul trimiterii cererii către CSALB de amânarea ratelor pentru 9 luni, adică perioada maximă pe care o pot solicita din punct de vedere legal. Moratoriile legislative și non-legislative au rezolvat o problemă importantă și neașteptată, generată de pandemia cu care ne-am confruntat anul trecut și care, din păcate, încă se manifestă”, precizează Alexandru Păunescu pentru Economica.net.

„De la începutul anului 2021 am primit peste 430 de cereri, dintre care până acum au fost acceptate spre negociere aproximativ 90 (s-au constituit peste 90 de dosare). Pe de altă parte, în cadrul CSALB, atât beneficiile totale rezultate din negocieri, cât și valoarea medie a dosarelor soluționate au crescut în perioada anului 2020, semn că avem mai multe negocieri în care băncile au fost dispuse să majoreze concesiile făcute”.