Sunday, September 19, 2021


Recensământul populației și locuințelor se amână în 2022 din cauza pandemiei; noile termene anunţate de guvern

Guvernul a lansat în dezbatere publică un proiect de oug care stabileşte calendarul actualizat de pregătire şi realizare a recensământului…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at aprilie 21, 2021

Guvernul a lansat în dezbatere publică un proiect de oug care stabileşte calendarul actualizat de pregătire şi realizare a recensământului populației și locuințelor în 2022. Potrivit proiectului de act normativ, recenzarea populației și locuințelor va fi mutată în perioada februarie – iulie 2022, faţă de iulie – noiembrie 2021, intervalul stipulat prin lege în prezent. Momentul de referință al recensământului din 2021 va fi mutat la 1 decembrie 2021, de la 1 mai 2021, cum prevede legea în prezent.

Guvernul a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a OUG 19/2020 cu modificările şi completările ulterioare –  actul normativ care prevede calendarul de pregătire şi efectuare a recensământului populației și locuințelor.

În perioada februarie – iulie 2022 se va desfășura, etapizat, recenzarea populației și locuințelor. În funcție de evoluția unor evenimente la nivel național: pandemii, dezastre naturale, stări de alertă, stări de urgență, alegeri locale, alegeri parlamentare, referendumuri, modificarea perioadei de desfășurare a recensământului general agricol, care pot afecta desfășurarea recensământului, perioada de colectare a datelor poate fi modificată prin hotărâre a Comisiei centrale pentru recensământul populației și locuințelor din anul 2021, scrie în proiectul de act normativ.

În perioada martie – mai 2022 se vor colecta on-line înregistrările individuale și ale celor referitoare la gospodării, locuințe și clădiri – autorecenzarea on-line.

În perioada mai – iulie 2022 se realizează în teren colectarea prin interviu față-în-față, asistată de calculator, a înregistrărilor individuale, pentru acele persoane pentru care nu s-a realizat autorecenzarea on-line.

În perioada mai – iulie 2022 se realizează în teren colectarea prin interviu, asistată de calculator, a clădirilor și locuințelor, pentru care nu s-a realizat autorecenzarea on-line.

În perioada august – septembrie 2022 se realizează asigurarea completitudinii datelor individuale privind persoanele, gospodăriile, locuințele și clădirile. Aceasta se realizează prin imputare prin metode statistice, din surse statistice și administrative, pentru acele unități statistice pentru care nu există un formular completat cu date.

Sursa: Economica.net