Wednesday, September 22, 2021


Studiu îngrijorător privind efectele schimbărilor climatice: În 20 de ani, s-a dublat viteza de micşorare a ghețarilor

Ritmul topirii gheţarilor de pe Terra, din cauza schimbărilor climatice, s-a dublat în ultimii 20 de ani, contribuind de acum…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at aprilie 29, 2021

Ritmul topirii gheţarilor de pe Terra, din cauza schimbărilor climatice, s-a dublat în ultimii 20 de ani, contribuind de acum la creşterea cu peste 20% a nivelului mării, arată datele unui studiu publicat miercuri, relatează AFP, preluată de Agerpres. Pe termen scurt, apa provenită din topirea ghețarilor va ajuta unele regiuni de pe glob, însă această resursă se va epuiza.

Gheţarii de pe Terra, din Himalaya în Anzi şi până la cei din Alpi, au început să se micşoreze de la jumătatea secolului al XX-lea, în condițiile în care temperatura globală a crescut cu un grad față de era preindutrială. Însă doar câteva sute dintre cei 220.000 de gheţari de pe Pământ – exceptând calotele glaciare din Groenlanda şi Antarctica – sunt monitorizaţi in situ.

„Existau multe regiuni în care nu ştiam felul în care evoluau gheţarii”, a declarat Romain Hugonnet, autorul principal al acestui studiu publicat în revista Nature.

Graţie unei jumătăţi de milion de imagini obţinute din satelit, „prima cartografiere completă a micşorării gheţarilor din lume” a ajuns la concluzia că „toţi gheţarii se topesc”, cu doar câteva mici excepţii, a adăugat acelaşi cercetător de la Universitatea ETH din Zurich şi de la Universitatea Toulouse.