Saturday, September 18, 2021


Pietonii care folosesc telefonul când traversează strada ar putea fi amendați

Pietonii care folosesc telefonul mobil atunci când traversează strada ar putea fi în curând amendați, potrivit unui proiect de lege publicat miercuri…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at aprilie 15, 2021

Pietonii care folosesc telefonul mobil atunci când traversează strada ar putea fi în curând amendați, potrivit unui proiect de lege publicat miercuri de Ministerul Afacerilor Interne.

Sunt vizați pietonii care vorbesc la telefon sau care trimit mesaje în timp ce trec strada, dar și cei care ascultă muzică sau se uită pe aplicații de tip Google Maps.

„Se reglementează interdicția pietonilor de a efectua activități de natură a le distrage atenția atunci când se angajează în traversarea drumului public; nerespectarea acesteia constituie contravenție și se sancționează potrivit art. 99 alin. (1) pct. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002”, se arată în nota de fundamentare.

Potrivit proiectului de lege, peste 1.700 de accidente s-au produs între 1 ianuarie 2019 și 15 septembrie 2020, din cauza neatenției pietonilor, în urma cărora au murit 457 de persoane și aproape 1.300 au fost rănite, conform Știrilor Pro Tv.

„Pietonii reprezintă o categorie vulnerabilă în trafic, iar un comportament imprudent al acestora poate spori numărul deceselor rezultate din accidentele de circulație în care acești participanți la trafic sunt implicați. Cu titlu de exemplu, menționăm că, în perioada 01.01.2019 -15.09.2020, s-au înregistrat 1.711 de accidente de circulație grave având drept cauză principală a producerii traversarea neregulamentară a drumului public de către pietoni. În urma producerii acestora, a rezultat decesul a 457 de persoane și rănirea gravă a altor 1272 de persoane, toate aceste persoane având calitatea de pietoni. Din această perspectivă, este necesară îmbunătățirea inclusiv a legislației rutiere, astfel încât riscul rutier să se reducă”, se arată în proiectul de modificare a legislației privind circulația pe drumurile publice.